ජලයේ දියවන විටමින් ( water soluble vitamins )

Image
විටමින් පිළිබඳ ඔබට ගෙනා පලමු ලිපිය මගින් විටමින් පිළිබඳ සාරාංශගත කරන ලද ඉතිහාසය හා මේදයේ දියවන විටමින් පිළිබඳ ඔබව දැනුවත් කරන ලදී. ඔබ තවමත් එය කිය වුයෙ නැතිනම් පහත ලින්ක් එකෙන් ගිහින් කිය්වන්න. https://usfittness.blogspot.com/2020/12/vitamin.html මෙම ලිපිය මගින් කලින් ලිපියේම දිගුවක් ලෙස ජලයේ දියවන විටමින් ගැන සාකච්ඡා කිරීමට බලාපොරොත්තු වෙ. ජලයේ පමනක් දියවන විටමින් ලෙස විටමින් B හා C හදුනාගත හැකි වේ. විටමින් B(vitamin B) විටමින් B ඛාන්ඩයට අයත් විටමින් වර්ග 8ක් හා එයට අනුබද්ධ රසායනික සංයෝග කිහිපයක් හදුනා ගත හැකි වේ. ජලයේ පමනක් දියවන මෙම විටමින් වර්ගය අඩු වු විට උදාසීන ස්වරූපයක් පෙන්වන අතර අධික මහන්සි ගතියක් දැනේ. අධික ලෙස නිවුඩු හාල් සේදීමෙදී ඒවා ජලයේ දිය වී යාමේ අවදානමක් දක්නට ලැබේ. පරිප්පු, කවුපි, මුංඇට වැනි ඇට වර්ගවල විටමින් B දක්නට ලැබේ. විටමින් B1- තයමින් (Thiamine) කාබෝහයිඩ්‍රේට් පරිවෘත්තියට සහය වන මෙම විටමිනය දිනකට අවශ්‍ය කරන ප්‍රමාණය එක් එක් පුද්ගලයා අනුව වෙනස් වේ. බෙරි බෙරි රෝගයට හේතුව වන්නෙද විටමින් B1ඌනතාවයයි. විටමින් B1වෙනත් එන්සයිම සමග එක් වී ශරීරයේ පරිවෘත්තිය ක්‍රියා ...

ශරීරයේ තැන්පත් වී ඇති මේද ප්‍රමාණය සොයා ගන්නෙ කෙසේද?(How to measure fat presentage in body ?)

 ශරීරයේ තැන්පත් වී ඇති මේද ප්‍රමාණය සොයා ගන්නා ආකාරය 


ප්‍රතිෂතයක් ලෙස,

Body fat precentage 


(1.20 * ශරීර ස්කන්ධ දර්ශකය ) + ( 0.23 * වයස ) - ( 10.8 * [පිරිමි= 0/ගැහැනු = 1]) - 5.4


කිලෝග්‍රෑම් වලින්, 


(ශරීරයේ බර * ශරීරයේ තැන්පත් වී ඇති මේද ප්‍රතිෂතය)


හිතකර මේද සීමාවෙන් 

පිරිමි 

Athletic            5-10%

Good              11-14%

Acceptable   15-20%

Overweight   21-24%

Obesity         >24 


ගැහැනු 

Athletic            8-15%

Good              16-23%

Acceptable   24-30%

Overweight   31-36%

Obesity         >37

Comments

Popular posts from this blog

කැලරි (Calories)