ජලයේ දියවන විටමින් ( water soluble vitamins )

Image
විටමින් පිළිබඳ ඔබට ගෙනා පලමු ලිපිය මගින් විටමින් පිළිබඳ සාරාංශගත කරන ලද ඉතිහාසය හා මේදයේ දියවන විටමින් පිළිබඳ ඔබව දැනුවත් කරන ලදී. ඔබ තවමත් එය කිය වුයෙ නැතිනම් පහත ලින්ක් එකෙන් ගිහින් කිය්වන්න. https://usfittness.blogspot.com/2020/12/vitamin.html මෙම ලිපිය මගින් කලින් ලිපියේම දිගුවක් ලෙස ජලයේ දියවන විටමින් ගැන සාකච්ඡා කිරීමට බලාපොරොත්තු වෙ. ජලයේ පමනක් දියවන විටමින් ලෙස විටමින් B හා C හදුනාගත හැකි වේ. විටමින් B(vitamin B) විටමින් B ඛාන්ඩයට අයත් විටමින් වර්ග 8ක් හා එයට අනුබද්ධ රසායනික සංයෝග කිහිපයක් හදුනා ගත හැකි වේ. ජලයේ පමනක් දියවන මෙම විටමින් වර්ගය අඩු වු විට උදාසීන ස්වරූපයක් පෙන්වන අතර අධික මහන්සි ගතියක් දැනේ. අධික ලෙස නිවුඩු හාල් සේදීමෙදී ඒවා ජලයේ දිය වී යාමේ අවදානමක් දක්නට ලැබේ. පරිප්පු, කවුපි, මුංඇට වැනි ඇට වර්ගවල විටමින් B දක්නට ලැබේ. විටමින් B1- තයමින් (Thiamine) කාබෝහයිඩ්‍රේට් පරිවෘත්තියට සහය වන මෙම විටමිනය දිනකට අවශ්‍ය කරන ප්‍රමාණය එක් එක් පුද්ගලයා අනුව වෙනස් වේ. බෙරි බෙරි රෝගයට හේතුව වන්නෙද විටමින් B1ඌනතාවයයි. විටමින් B1වෙනත් එන්සයිම සමග එක් වී ශරීරයේ පරිවෘත්තිය ක්‍රියා ...

කැලරි (Calories)

කැලරි (Calories) ?


කැලරි මගින් ශරීරය ක්‍රියා කරවීමට අවශ්‍ය ශක්තිය සපයනු ලැබේ. ශරීරය මගින් ප්‍රධාන පෝෂණ සංගටක වන කාබෝහයිඩ්‍රේට්, ප්‍රෝටීන හා මේදය යන සියල්ල ශක්තිය නිෂ්පාදන කාර්යට යෝදා ගනු ලැබේ. ඒ වගේම ඇල්කොහොල් මගින් ද කැලරි නිපදවනු ලැබේ.

සාම්ප්‍රදායික ස්වායු දරාගැනීමේ (aerobic endurance) ක්‍රීඩාවල නිරත වන ක්‍රීඩකයෙකු පෝෂණ සැලසුමෙන් (diet plan) 60% - 70%ක් පමන කාබෝහයිඩ්‍රේට් ද, 10% - 15% ක් ප්‍රෝටීන ද, 15% - 25% ක් මේදය මගින් ද තම කැලරි අවශ්‍යතාව සපයාගනු ලැබේ.

ප්‍රෝටීන හා කාබෝහයිඩ්‍රේට් ග්‍රෑම් 1කින් ශක්තිය කැලරි 04ක් ද මේදය මගින් ශක්තිය කැලරි 09ක් හා ඇල්කොහොල් මගින් ශක්තිය කැලරි 07ක් ද වශයෙන් සපයනු ලැබේ.

මෙවැනි කැලරි අඩංගු ආහාර ශරීරයට ලබා ගත් සැනින්ම එහි අඩංගු කැලරි ශක්තිය ලෙස භාවිතා නොකරන අතර ඒවා ග්ලය්කෝජන් හෝ මේදය බවට පත් කොට  ශරීරයේ තැන්පත් කරනු ලැබේ. සාමාන්‍යයෙන් කැලරි 2000ක් පමණ දක්වා ග්ලය්කෝජන් වශයෙන් තැන්පත් කරන අතර ඉතිරි කැලරි වලින් කැලරි  50000ක් පමන මේදය වශයෙන් තැන්පත් කරනු ලැබේ.



Comments

Popular posts from this blog

ශරීරයේ තැන්පත් වී ඇති මේද ප්‍රමාණය සොයා ගන්නෙ කෙසේද?(How to measure fat presentage in body ?)